Påsken er i anmarsj, og det er nok mange som gleder seg! God mat og drikke er en viktig del av påsken, og de fleste assosierer nok høytiden med appelsin, påskegodt, kakao – og ikke minst lammestek. Her deler kokkene våre hemmeligheten bak vår nydelige lammestek. God påske!

Hvorfor lam til påske?

Her i Norge går påsketradisjonene mange år tilbake. Det som startet som en religiøs høytid, har utviklet seg til å bli en feiring som i dag er preget av utrolig mange ulike tradisjoner. Enkelte av oss benytter sjansen til å dra på påskefjellet og tilbringe lange dager på ski, etterfulgt av sene kvelder med Yatzi. Andre foretrekker bypåske der de kan nyte stillheten i gatene. Uansett hvor du planlegger å tilbringe påsken, så er dette en gyllen anledning til å kose seg litt ekstra med god mat.

Påskelam er en eldgammel religiøs tradisjon – faktisk like gammel som påsken selv. Historien sier at det hele stammer fra da Moses ledet jødenes utvandring fra Egypt. Jødene måtte slakte et lam og smøre dets blod på døren for å unngå den tiende plage sendt fra Gud.

I dag er ikke nødvendigvis religion en viktig del av påsken for alle, men det er likevel mange som holder tradisjonen med påskelam ved like – inkludert oss på Mortens Kro!

Oppskrift på vår utsøkte lammestek

Til oppskriften vår trenger du 2-3 kg surret lammestek uten ben. Vi starter med tilberedingen dagen før steken skal serveres.

  • Først marinerer vi lammesteken med olje, pepper, rosmarin og hvitløk. Man velger selv om man bruker fersk eller hermetisk hvitløk. Vi lager også noen lommer i steken og stikker 4-5 hvitløksfedd inn i lommene.
  • Når dette er gjort, dekker vi til steken med plast og setter den i kjøleskapet over natten. Dette gjør at smakene kan sette seg skikkelig i steken.
  • Vi kutter opp grønnsaker som løk, hvitløk, gulrøtter og purre, i tillegg til fersk rosmarin. Så legges dette i en form, og det tilsettes litt vann. Her er det viktig å passe på at det ikke blir for mye vann! Deretter tar vi lammesteken ut av kjøleskapet og legger den over grønnsaksblandingen.
  • Vi steker lammesteken i ovnen ved 175 grader, til kjernetemperaturen er 78 grader. Lammesteken blir da medium stekt. Om du ønsker et godt stekt resultat, kan du steke ved 178 grader. Vi beregner ca. 45 minutter steketid per kg, men dette varierer fra ovn til ovn. Har du stor nok ovn, har du også mulighet til å stikke et termometer inn i kjøttet før steking, og følge med på temperaturen underveis. 

Slik får du Mortens Kro sin gode lammestek! Vi serverer lammesteken med saus, fløtegratinerte poteter, bakte rotgrønnsaker og rørte tyttebær.

Slik lager du rosmarinsaus

For å lage rosmarinsaus, starter vi med å helle litt kraft fra lammesteken i en kjele. Vi tilsetter rosmarin og litt ekstra fond fås kjøpt i butikk. Vi koker opp blandingen, og hemmeligheten bak vår gode saus er at vi også tilsetter en god del fløte. Til slutt tilsetter vi litt maizenna og smaker til med salt og pepper. God middag!

Åpningstider

Mandag - Fredag: 10.00 - 20.00
Lørdag: 10.00 - 19.00
Søndag: 11.00 - 20.00

Kontakt oss

Telefon: 67 06 77 90
E-post:
firmapost@mortenskro.no
Org nr: 940 129 613

MSC-C-sertifisert bærekraftig fiskeri www.msc.org/no

ASC-C-01811 Fra et ansvarlig ASC sertifisert oppdrettsanlegg www.asc-aqua.org

Utviklet av Creative