Like sikkert som høsten kommer hvert år på denne tiden, kommer fårikålen til Mortens Kro. Nå er det bare å finne frem de vide buksene og glede seg med oss, for høstens deiligste mateventyr starter nå!

Hos oss står tradisjon i høysetet, både når det kommer til mat og høytider. Det vet kroas mange og kjære faste gjester, som allerede har ventet på fårikålen siden starten av september. Derfor er det ekstra gledelig å fortelle alle at det møre og gode lammekjøttet fra Imsdalen kommer til Gjelleråsen mandag 12. september.

En tid for å hygge seg sammen

Med høsten kommer mørket og vi hygger oss mer inne. Siste torsdagen i september er Fårikålens Festdag. I år faller den på 29. september og vi forbereder oss til mange gjester og hyggelig stemning – som alltid. Det er flere som benytter denne anledningen, eller andre dager på høsten, til å invitere til fårikål-lag. Vi byr som alltid på god plass og hjertevarme hvis du vil samle venner eller familie hos oss, med god mat og drikke.

Fårikål – enkel tradisjonsmat som lager seg selv

 

Norges nasjonalrett, første gang kåret i 1972, lager seg praktisk talt selv og er egentlig best på smak hvis den kokes en dag i forveien. Med bare to ingredienser blir det lite søl og rot og det blir lite å vaske opp. Fårikål er det perfekte valget når du får mange gjester til en uformell middag. Og da gjerne med gryta på bordet.

Fårikålen skal tilberedes på tradisjonelt vis, med kjøtt av lam, kål, salt og pepper – gjerne med litt fett kjøtt slik at den får ordentlig god smak. Velger du samlebetegnelsen «fårikålkjøtt» i butikkhylla eller slakteren, får du marmorerte stykker av lammebog, nakke og forpart.

Ribbe og sadel kan også brukes. Noen foretrekker stykker av lammelår som er magrere, men fint kjøtt eller eventuelt en kombinasjon. Enkelte vil ha ekstra mye smak og velger kjøtt av sau. Koketiden på de ulike kjøttstykkene er litt forskjellig, men fårikålen skal kokes til kjøttet slipper beinet, kålen er gjennomtrukket av kraften og lysebrun i fargen. Da får du både mørt og deilig kjøtt og kål med masse smak.

 

Fårikål lages på ulike måter etter hvor i landet du er fra. På Mortens Kro gjør vi det slik:

Fårikåloppskrift til 4 personer     

1,5 kg Fårikålkjøtt (vi bruker fjell-lam fra Imsdalen)

1,5 kg Hodekål (vi bruker norsk kål)

4 ts Hel sort pepper (vi bruker økologisk)

2 ts salt

3 dl vann

 

  1. Del hodekålen i båter
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøttsiden nederst med fett-siden ned).
    Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan evt. legges i en spesiell pepperholder om du ikke vil ha hel pepper på tallerkenen.
  3. Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt og løsner fra beinet, ca. 2,5 timer.
  4. Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter.

    Sauekjøtt og grønnsaker – naturlig høstmat i generasjoner

    Får – eller villsau – og kål har mest sannsynlig vært en kombinasjon servert ved norske bord i hundrevis av år. Men først fra slutten av 1800-tallet var oppskriften til dagens Fårikål å finne i norske kokebøker, inspirert av den danske retten «Gås i kål». Sau- og lammekjøtt var mer tilgjengelig råvare enn gås her i nord, så oppskriften ble da til med «får», som våre naboer sier. Dessuten er lam og kål naturlig ferske råvarer på høsten, grunnet slakt og innhøsting.

    Mortens Kro har valgt lam fra Imsdalen, levert av Brødrene Ringstad i Rakkestad. Til sesongens fårikål bruker vi norsk kål og økologisk hel sort pepper. Det er viktig for oss å vite hvor råvarene kommer fra og at de har den kvaliteten vi ser etter.

    Velkommen til høstens fårikål-eventyr på Mortens Kro!

    Åpningstider

    Mandag - Fredag: 10.00 - 20.00
    Lørdag: 10.00 - 19.00
    Søndag: 11.00 - 20.00

    Kontakt oss

    Telefon: 67 06 77 90
    E-post: firmapost@mortenskro.no
    Org nr: 940 129 613

    MSC-C-sertifisert bærekraftig fiskeri www.msc.org/no

    ASC-C-01811 Fra et ansvarlig ASC sertifisert oppdrettsanlegg www.asc-aqua.org

    Mortens Kro