Oktober er høysesong for spøkelseshistorier og knask eller knep i forbindelse med feiringen av Halloween. Det er også sesong for koselig innetid, stearinlys, frisk høstluft, og gresskar. At vi brenner for godt håndverk og hjemmelaget kvalitetsmat i kroa, er ingen hemmelighet. Vi jobber kontinuerlig mot våre mål om bærekraftig drift og er stolte over å være både Svanemerket og å være med gjengen i Too Good To Go i kampen mot matsvinn. Siden 2017 har vi sammen reddet mat fra å gå til spille, og mener naturlig nok at mat hører hjemme i magen, ikke i søpla. 

  Få ting gjør oss gladere enn at folk samles rundt matbordet hos oss, men denne måneden ønsker vi å inspirere til bruk av hele gresskaret hjemme! Enten dere lage lykter med barna og sitter igjen med masse fruktkjøtt dere ikke vet hva dere skal gjøre med, eller rett og slett bare ønsker den karakteristiske smaken, håper vi dere tar dere tid til et hint av oransje på matbordet. 

Sett gresskar på menyen

Høstens mørke går som hånd i hanske med varme supper. Gresskarkjøtt verken lukter eller smaker spesielt godt i rå tilstand, men ikke la deg skremme av det. Ved varmebehandling som baking eller koking forandrer smaken karakter og blir mild og søtlig.

En klassisk gresskarsuppe er enkel å lage, dekorativ å servere, og perfekt å invitere inn venner og familie til når det skal forberedes til Halloween. Og, apropos baking – Dessert må selvfølgelig ikke glemmes. Med gresskar som utgangspunkt har vi her lett oss frem til to fantastiske oppskrifter dere kan lage hjemme.

Vel bekomme og ha en fantastisk høstmåned!

Gresskarsuppe med ingefær og kokos

Dette trenger du

  • 800 g gresskarkjøtt (ferdig renset for skall og frø)
  • 2 mellomstore søtpoteter, kan sløyfes
  • 1 liten løk
  • 1 ss revet, frisk ingefær
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1/2 – 1 rød chili
  • 1 sitrongress, kan sløyfes
  • 1 liter mild kyllingkraft/buljong eller grønnsaksbuljong
  • 2 dl kokosmelk
  • nøytral olje
  • salt og kvernet pepper
  • 1 lime

Slik gjør du

Skjær gresskarkjøttet i terninger. Skrell og skjær søtpotetene i små biter. Hakk løk, hvitløk og chili (fjern eventuelt frøene hvis du vil ha en mildere chilismak). Fjern de ytterste harde bladene på sitrongresset og finsnitt resten.

Varm en god klunk olje i en mellomstor kasserolle eller gryte. Fres løken til den begynner å bli myk uten at den får farge. Tilsett ingefær, chili, hvitløk og sitrongress. Fres videre i et par minutter under omrøring. Ha i gresskar og søtpotet og fres videre i et minutt. Hell over kraft/buljong. Kok opp og la det hele småkoke til grønnsakene er helt møre, ca. 30 minutter.

Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser eller i en hurtigmikser. Sil suppen om ønskelig og tilsett kokosmelken. Gi suppen et nytt oppkok og smak til med limesaft, salt og kvernet pepper.

Serveres med frisk koriander og godt brød.

 Oppskrift via nrk.no

Amerikansk Pumpkin Pie

Dette trenger du:

Paibunn:

  • 200 g hvetemel
  • 150 g smør
  • 2 ss vann

Gresskarpuré

  • 450 g gresskar
  • 0,25 ts salt

Gresskarfyll

  • 4 stk. egg
  • 2 dl sukker
  • 100 g smeltet smør
  • 1 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt allehånde
  • 0,5 ts malt ingefær
  • 0,5 ts malt muskat
  • 2 ts vaniljesukker
  • ca 200 g gresskarpuré (gjerne litt mer)
  • 1 boks vikingmelk (kondensert melk, 410 g)

Slik gjør du

Ha alle ingrediensene til paibunnen i en hurtigmikser og kjør til en fast deig. Kna den sammen med litt hvetemel og pakk den i plastfolie. La den ligge i kjøleskapet 1/2 time før den kjevles ut.

Lag gresskarpuré. Forvarm stekeovnen til 180 °C. Skrell og del gresskar i grove biter. Legg bitene på bakepapir på et stekebrett. Dryss over litt salt. Sett brettet midt i stekeovnen og bak gresskarbitene i 30-40 minutter, eller til de er helt møre. Ha de bakte gresskarbitene over i en hurtigmikser og kjør til en glatt purè (ca 200-250 g ferdig puré).

Kjevle eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Sett formen i kjøleskapet eller fryseren i 15-20 minutter før steking. 

Forvarm stekeovnen til 200 °C. Stek paiskallet midt i ovnen i 10 minutter. Ta ut formen og avkjøl.

La ovnen stå på, men senk temperaturen til 180 °C. Visp sammen egg, sukker og smeltet smør. Bland inn mel, bakepulver, krydder, vaniljesukker, gresskarpurè og kondensert melk.

Fyll paiskallet forsiktig med blandingen. Plasser formen midt i ovnen og stek paien i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast.

Server paien lun eller avkjølt, gjerne med litt pisket krem.

Oppskrift via matprat.no

 

Åpningstider

Mandag - Fredag: 10.00 - 20.00
Lørdag: 10.00 - 19.00
Søndag: 11.00 - 20.00

Kontakt oss

Telefon: 67 06 77 90
E-post:
firmapost@mortenskro.no
Org nr: 940 129 613

MSC-C-sertifisert bærekraftig fiskeri www.msc.org/no

ASC-C-01811 Fra et ansvarlig ASC sertifisert oppdrettsanlegg www.asc-aqua.org

Mortens Kro