Lyst på lussekatter?

Mortens Kro Lussekatter

Advent can be described as the most magical time of the year, and December is undoubtedly the time for a little extra coziness and comfort at home. December 13th is Lucia Day, and we know many young and old are looking forward to filling the house with the smell of freshly baked lusse katter. 

According to one theory, the custom of eating lussekatter originated in Germany in the 17th century. The devil, in the form of a cat, beat up the naughty children, while a Christ figure in the form of a child handed out buns to all the good ones. To keep the shady devil away, the buns were colored with “luminous” yellow saffron spice. The tradition of eating lussekatter on Lucia Day is from the Swedes, from whom we also borrowed the name of the pastry. At the beginning of the 19th century, it became common on large estates in western Sweden for a young woman, dressed as an angel with a garland of candles in her hair, to serve a lusse breakfast for the estate before sunrise on Lucia Day. This is probably the origin of the custom of serving lussekatter.

Saffron symbolizes the sun and light. The spiral shapes that are a recurring theme in the various figures in the pastry are also ancient symbols of the sun and life. Craving lussekatter? Well, then you’ll find our best recipe below. Wishing you a tasty December and Lucia celebration.

Lussekatter

5 dl helmelk

1g safran (evt ½ ts gurkemeie)

13 dl hvetemel (ca)

½ ts

150 g sukker

50 g gjær

150 g meierismør

Pensling og pynt:

1 stk sammenvispet egg

1 dl rosiner

Slik gjør du det

Slik lager du perfekte lussekatter

1. Bland melk og krydder
Start med å blande romtemperert melk med safran og gurkemeie. La blandingen stå i noen minutter slik at melken får en gyllen gulfarge.

Tips:
Du kan bruke kun gurkemeie hvis du ikke har safran, men en kombinasjon gir både smak og ekstra fin farge på lussekattene.

2. Lag deigen
Ha mel, sukker, salt og kardemomme i en stor bakebolle. Smuldre gjæren rett i det tørre. Tilsett melkeblandingen og elt deigen i omtrent 10 minutter, gjerne med en kjøkkenmaskin og eltekrok, til den begynner å samle seg.

3. Tilsett smør
Ha i romtemperert smør i små terninger. Fortsett å elte deigen i ca. 10 minutter til den blir smidig og blank. Dekk bollen med et rent kjøkkenklede og la deigen heve på et lunt sted til den dobler seg i størrelse – ca. 45 minutter.

Tips:
Hvis deigen virker for løs, kan du tilsette litt mer mel til den slipper bollen.

4. Form lussekatter
Dryss litt mel på bordet og elt deigen lett. Rull deigen ut til lange, fingertykke pølser og del i omtrent 20 emner. Form ulike typer lussekatter og pynt med rosiner – her er det bare fantasien som setter grenser!

5. Etterheving
Legg de ferdig formede lussekattene på stekebrett med bakepapir. Dekk med et klede og la dem etterheve i minst 15 minutter. Forvarm ovnen til 250 °C.

6. Stek og server
Pensle lussekattene med sammenvispet egg. Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter til de er gylne og fine. Avkjøl litt på rist før servering – de smaker aller best når de fortsatt er litt lunkne.

Skroll til toppen