Nå nærmer jula seg med stormskritt, og er det én ting som betyr mye for mange på julaften, er det bra ribbe. Synes du det er vanskelig å få svoren sprø? Og hvor mye kjøtt skal man egentlig beregne per person? Her får du Mortens kro sin oppskrift på tynnribbe, slik at du kan senke skuldrene og ta ett og ett steg av gangen. Dette får du til!

Et godt resultat ligger i forberedelsene. Beregn minst 250 gram kjøtt per person, og kjøp en tynnribbe med passe mengde fett. Det gir saftig kjøtt og gjør det lettere å få til svoren sprø. Hvis stykket er for magert risikerer du at kjøttet blir tørt, og er det lite fett under svoren, blir den ikke sprø. Hvis ribbestykket derimot har for mye fett, kan kjøttet føles udelikat.

Du velger selv om du vil kjøpe frossen eller fersk tynnribbe. Ved Mortens kro bruker vi begge deler, og begge gir et godt resultat.

 

Opptil fire dager før

Hvis du velger frossen ribbe må den tines i dagene før tilberedning. Avhengig av vekt må ribba tine i kjøleskap i 2–4 dager. Hvis du ikke har plass til den i kjøleskapet kan du gjerne tine den på kjøkkenbenken, men pass da på at overflatetemperaturen ikke overstiger 10 grader.

 

Dagen før:

Rute svoren

Hvis du ikke har kjøpt ribbe med ferdig rutet svor, ruter du svoren nå.

Salte og pepre

Når du har rutet svoren skal du salte og pepre ribba. Bland 9 deler salt med 1 del pepper og strø det over begge sidene. Gni det godt inn med fingrene, og pass på at du får krydder mellom rutene i svoren.

Oppbevar kjølig

Legg ribba med svoren ned i en stor form med lokk eller plastfolie over. Det er viktig at kjøttet får puste litt, så ikke pakk folien tett rundt formen. Det holder å legge den løst over. La formen stå i kjøleskapet over natta.

Samme dag:

Damping

Varm opp ovnen til 180 grader.

Ta ut ribba av formen og hell på 1–2 cm vann. Legg ribba tilbake med svoren opp og dekk til formen med aluminiumsfolie. Pass på at folien lager et slags tak over ribba.

Sett formen inn i ovnen og damp ribba i 30 minutter. Hvis alt vannet fordamper kan du fylle på med mer vann.

Steking

Etter damping fjerner du ribba fra formen, men behold kraften som er dannet under dampingen. Legg en stålskål eller passe stor ball av folie i midten av formen. Legg deretter ribba tilbake over skålen eller folien, slik at kjøttstykket blir løftet opp på midten. Dette for at fettet skal renne av og gjøre svoren sprø.

Stek kjøttet videre på 180 grader i 1–1,5 timer uten aluminiumsfolie over. Beregn 45 minutter per kilo kjøtt, og pass på at det hele tiden er vann i formen.

Pass på svoren

Når ribba er nesten ferdig stekt er det på tide å lage sprø svor. Sett opp varmen til 220 grader de siste 5–10 minuttene. Nå skal svoren “poppe”, og det er svært viktig at du følger med på den hele tiden så den ikke svir seg. Når du er fornøyd med svoren tar du ut ribba fra ovnen.

La kjøttet hvile

La kjøttet ligge og hvile i 15–30 minutter på kjøkkenbenken før du skjærer det opp i porsjonsstykker. Dette er viktig for for å holde kjøttet saftig.

Ikke hell bort kjøttkraften. Den inneholder masse smak, og kan brukes som base for sausen.

 

God jul og lykke til med juleribba!

Hilsen Sigfus, produksjonssjef

Åpningstider

Mandag - Fredag: 10.00 - 20.00
Lørdag: 10.00 - 19.00
Søndag: 11.00 - 20.00

Kontakt oss

Telefon: 67 06 77 90
E-post:
firmapost@mortenskro.no
Org nr: 940 129 613

MSC-C-sertifisert bærekraftig fiskeri www.msc.org/no

ASC-C-01811 Fra et ansvarlig ASC sertifisert oppdrettsanlegg www.asc-aqua.org

Utviklet av Creative