Adventstiden er kan beskrives som den mest magiske tiden i løpet av året, og desember er uten tvil tiden for litt ekstra kos og hygge hjemme. Den 13.desember er det Lucia-dagen, og vi vet mange store og små gleder seg til å fylle huset med lukten av nybakte lussekatter. 

Skikken med lussekatter skal ifølge en teori ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga de slemme barna juling, mens en Kristus-skikkelse i form av et barn delte ut boller til alle de snille. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder. Tradisjonen for lussekatter på Lucia-dagen har vi her hjemme hentet fra svenskene, som vi også har lånt navnet på bakverket fra. På begynnelsen av 1800-tallet ble det vanlig på storgårder i Vest-Sverige at en ung kvinne, utkledd som engel med en krans av levende lys i håret, serverte lussefrokost for herskapet før soloppgang på Luciadagen. Dette er sannsynligvis opphavet til skikken med servering av lussekatter.

Safran symboliserer sola og lyset. Spiralformene som er et gjennomgående tema i de ulike figurene i bakverket, er også eldgamle symboler på sol og liv. Lysten på lussekatter? Vel, da finner du vår beste oppskrift under. Med ønske om en smakfull desember og Lucia-feiring.

 

Lussekatter

5 dl helmelk

1g safran (evt ½ ts gurkemeie)

13 dl hvetemel (ca)

½ ts

150 g sukker

50 g gjær

150 g meierismør

Pensling og pynt:

1 stk sammenvispet egg

1 dl rosiner

 

Slik gjør du det

1

Bland romtemperert melk med safran og gurkemeie. Sett til side og la stå i noen minutter til melken blir gul.

Tips

Safran kan erstattes med gurkemeie for fargens skyld. Bruk gjerne begge deler slik at lussekattene blir ekstra gule og fine.

2

Ha mel, kardemomme, salt og sukker i en bakebolle. Smuldre gjæren rett i bakebollen. Ha melkeblandingen i bollen med det tørre, og elt i ca. 10 minutter til deigen samler seg. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har det.

3

Ha i romtemperert smør i terninger, og elt til deigen er smidig og blank ca. 10 minutter. La deigen heve under et klede på et lunt sted til den er dobbel i størrelse, ca. 45 minutter.

Tips

Ha eventuelt i mer mel til deigen er passe fast og slipper bollen.

4

Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 20 biter. Form ulike lussekatter og pynt med rosiner. Bare fantasien setter grenser.

5

Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under et klede på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C.

6

Pensle lussekattene med sammenvispet egg. Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter til de blir gylne. Avkjøl litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.

Åpningstider

Mandag - Fredag: 10.00 - 20.00
Lørdag: 10.00 - 19.00
Søndag: 11.00 - 20.00

Kontakt oss

Telefon: 67 06 77 90
E-post:
firmapost@mortenskro.no
Org nr: 940 129 613

MSC-C-sertifisert bærekraftig fiskeri www.msc.org/no

ASC-C-01811 Fra et ansvarlig ASC sertifisert oppdrettsanlegg www.asc-aqua.org

Utviklet av Creative