Velkommen til lutefiskaften hos oss

Bord med julelunsj og pepperkakehus
Lutefisk is an essential part of Christmas for many, and we at Morten’s Kro can’t think of anything better than a plate of delicious lutefisk and all the delicious accompaniments. We set up our Peisestua for lutefisk evening every Wednesday, Thursday and Friday – right up until Christmas! You are welcome.Lutefiskaften in Peisestua Our Peisestua is ready for lutefisk evening every Wednesday, Thursday and Friday from October 28 to December 22. Bring your friends and family or have a nice evening for yourself. You are most welcome to a cozy lutefisk evening with us! We serve a buffet with locally caught lutefisk from Værøy in Lofoten and all the delicious side dishes you could wish for. Here you will get various mustards, syrups, grated brown cheese, flatbread, lefse, pea stew, bacon fat, white sauce and almond potatoes. On the dessert table you will find all the Christmas desserts: caramel pudding, cloudberry cream, krumkake, rice cream with red sauce, cookies, wreath cookies, confectionery cookies – and of course coffee. Mulled wine is also needed to create the ultimate Christmas atmosphere, and you will get that when you come. Christmas food with long traditions Lutefisk is a regular part of Christmas in many Norwegian homes. Lutefisk is stockfish that is diluted, lyed and diluted again. This gives the fish a very characteristic taste, and it is precisely this that makes many people have to have a plate or two during the Christmas season. It is not known exactly when or where the first lutefisk was made, or who was responsible for its invention. We do know that lutefisk was eaten during holidays in Catholic times, and that there are traces all the way back to the 16th century. Lutefisk is perhaps the most traditional Christmas food we have!

Slik tilbereder vi vår lutefisk

Mange ser frem til å nyte herlig lutefisk i jula – men hvordan skal den lages?
Det finnes flere måter å tilberede lutefisk på, og slik gjør vi det her på Morten’s Kro:

Vi starter forberedelsene to dager før servering ved å salte fisken rikelig. Når vi tror vi har brukt nok salt – da salter vi litt til! Målet vårt er å få en lutefisk som er fast og smakfull, så vi lar den ligge lenge slik at vannet trekkes godt ut.

Når det er tid for koking, dampkoker vi lutefisken i 12 minutter. Resultatet? En deilig, perfekt tilberedt lutefisk – klar til å nytes til ett eller flere av julens måltider.


Meld deg på lutefiskaften på Morten’s Kro

Lutefiskaften arrangeres hver onsdag, torsdag og fredag fra 28. oktober til 22. desember.
Kvelden varer fra kl. 18.30 til 22.00, og prisen er 575,- per kuvert.

Du kan melde deg på ved å ringe, sende e-post eller bruke kontaktskjemaet.
Vær tidlig ute med å bestille – lutefiskaften i Peisestua er populær og blir fort fullbooket!

Kontaktinfo for bestilling finner du her.


Får du ikke til å komme på lutefiskaften?

Du kan fortsatt nyte en nydelig lutefisktallerken hos oss!
Vi serverer lutefisk i kroa tirsdager, torsdager, lørdager og søndager gjennom hele november og desember.

Her trenger du ingen bordbestilling – bare møt opp når det passer!
Prisen per kuvert i kroa er 395,-.

Skroll til toppen