På søndag er det fastelavn, og for mange betyr dette spesielt én ting: fastelavnsboller! På denne koselige dagen er det jo ekstra lov til å kose seg med en deilig, luftig fastelavnsbolle – og godsakene får du selvfølgelig hos oss på Mortens Kro. Ta med deg noen du er glad i og kom innom oss for en hyggelig fastelavnsfeiring. Kafeen er pyntet med fastelavnsris og vi serverer rykende ferske fastelavnsboller med krem og syltetøy. Vi har også ferske boller og kanelboller, for den som heller foretrekker det.
Planlegger du å feire fastelavn hjemme? Oppskriften på verdens beste fastelavnsboller får du her!
Derfor feirer vi fastelavn
Fastelavn har røtter helt tilbake til middelalderen. Opprinnelig var dette en festdag før askeonsdag, som innledet 40 dager med faste. Etter hvert ble fastelavnssøndagen supplert med blåmandag og feitetirsdag, som til sammen utgjorde fastelavn og markerte begynnelsen på fasten.
På fastelavnssøndagen ble det spist fet og rik kost, før blåmandagen kom og man skulle holde seg til mager kost. Da la presten en blå duk på alteret, og i Tyskland fikk tjenerne fri for å komme seg etter søndagens karnevalsaktiviteter. Det er faktisk her vi har vår overførte betydning av «blåmandag» fra! På mandagen skulle folk opparbeide seg appetitt til feitetirsdagen, som betød mye god mat, kjøtt, flesk og rømmegrøt.
Slik ble altså fastelavn til. I dag forbinder riktignok de fleste fastelavn med fargerik fastelavnsris og herlige fastelavnsboller. Det finnes vel ikke noe bedre enn en fersk bolle full av pisket krem og syltetøy?
Oppskrift på verdens beste fastelavnsboller:
På Mortens Kro lager vi fantastiske fastelavnsboller. Bakerne våre, Su, Pen og Zulis, kan fortelle at hemmeligheten er å ikke bruke for mye mel. Da blir nemlig gjærbaksten tung, og det ønsker vi ikke!
Vi starter med å smelte smør, før vi har i melk og melis og varmer opp til 37 grader. Deretter blander vi inn fersk søt-gjær, bittelitt salt og kardemomme. Vi har i egg, og tilsetter mel til vi får en passe fast deig.
Deigen eltes godt og settes til heving i 30 min. Etter dette er det bare å bake ut boller, kanelboller og vaniljeboller. Disse stekes på 180 grader i 10 til 12 min.
De rykende ferske bollene tas ut av ovnen, drysses med melis og serveres til gjestene våre.
Nå når det er fastelavn fyller vi fastelavnsbollene med krem og jordbærsyltetøy. Verdens aller beste boller, med deilig krem og søtt syltetøy, det blir ikke bedre enn det!
Kos deg!