På søndag er det fastelavn, valentines og morsdag på én og samme dag. Da er det ekstra lov å kose seg med en deilig, luftig fastelavnsbolle her hos oss på Mortens Kro. Kafeen er pyntet med fastelavnsris og bollene er rykende ferske, med krem og syltetøy. Du skal lete lenge etter bedre boller enn dette! 

Vi baker fastelavnsbollene med mye kjærlighet, og ettersom det i tillegg skal feires både mødre, kjærester og ektefeller, legger vi ekstra mye kjærlighet i bollene som bakes til denne søndagen.

Hva er fastelavn? 

Fastelavn var opprinnelig en festdag før askeonsdag, som innledet 40 dager med faste. Etterhvert ble fastelavnssøndagen supplert med blåmandag og feitetirsdag, som til sammen utgjorde fastelavn og markerte begynnelsen på fasten. 

Det ble spist fet, rik kost på fastelavnssøndagen, før blåmandagen kom og man skulle holde seg til mager kost. Da la presten en blå duk på alteret, og i tyskland fikk tjenerne fri for å komme seg etter søndagens karnevalsaktiviteter. Det er her vi har vår overførte betydning av blåmandag fra. På mandagen skulle folk opparbeide seg en appetitt til feitetirsdagen, som betød mye god mat, kjøtt, flesk og rømmegrøt. 

Slik ble altså fastelavn til. Og godt er det, for det finnes vel ikke noe bedre enn en fersk bolle full av pisket krem og syltetøy? 

Slik lager vi verdens beste boller:

Bakerne våre her på Mortens Kro, Su, Pen og Zulis, kan fortelle at hemmeligheten er å ikke bruke for mye mel, da blir nemlig gjærbaksten tung.

Vi smelter smør, har i melk og melis, og varmer opp til 37 grader. Deretter blander vi inn fersk søt-gjær, bittelitt salt og kardemomme. Vi har i egg, og tilsetter mel til vi får en passe fast deig. Deigen eltes godt og settes til heving i 30 min. Etter dette er det bare å bake ut boller, kanelboller og vaniljeboller. Disse stekes på 180 grader i 10 til 12 min. 

De rykende ferske bollene tas ut av ovnen, drysses med melis og serveres til gjestene våre. 

Nå når det er fastelavn fyller vi fastelavnsbollene med krem og jordbærsyltetøy. Verdens aller beste boller, med deilig krem og søtt syltetøy, det blir ikke bedre enn det! 

Ta med deg noen du er glad i og kom innom oss for å smake på bollene, enten du går for de tradisjonelle fastelavnsbollene, foretrekker kanelboller eller kanskje bare en herlig, fersk bolle. 

Vi sees!

Åpningstider

Mandag - Fredag: 10.00 - 20.00
Lørdag: 10.00 - 18.00
Søndag: 11.00 - 20.00

Kontakt oss

Telefon: 67 06 77 90
E-post: firmapost@mortenskro.no
Org nr: 940 129 613

MSC-C-sertifisert bærekraftig fiskeri www.msc.org/no

ASC-C-01811 Fra et ansvarlig ASC sertifisert oppdrettsanlegg www.asc-aqua.org

Mortens Kro