Snart er det 17. mai og tid for å feire det flotte landet vårt. Nå skal det børstes støv av finstasen, huset skal pyntes og festmenyen skal planlegges. God mat står i sentrum på en dag som denne. Mange av oss ser nok frem til å spise store mengder pølser, spekemat, rømmegrøt, iskrem – og ikke minst kaker! Hva med å lage en deilig bløtkake eller ostekake til vår fantastiske nasjonaldag?

Mortens Kro holder åpent på 17. mai. Hos oss får du kjøpt både lunsj og middag, og så klart nydelige desserter som hører dagen til. Du kan kjøpe mat over disk på kroa, og vi arrangerer i tillegg 17. mai-buffet. Det er også mulig å bestille catering til den store dagen!

Kanskje ønsker du å feire hjemme med mat du har laget selv, men ennå ikke har funnet ut hvilken dessert du skal bryne deg på. Hva med å lage Mortens Kro sin utsøkte bløtkake eller ostekake, eller begge deler? Vi gir deg våre egne oppskrifter og ønsker deg med dette en fin 17. mai!

 

Fokus på økologiske og kortreiste råvarer

Til 17. mai er det mye som må planlegges. Mange er nok allerede i gang, men hvorfor ikke gi seg selv en liten utfordring til årets store festdag? Prøv å bruke økologiske og kortreiste råvarer der du kan! Det er nemlig flere fordeler ved å bytte ut noen varer med et slikt alternativ. Vi på Mortens Kro bruker økologiske og lokale råvarer der det er mulig – også i bløtkaken og ostekaken vår.

Ved å bruke kortreiste råvarer kan man støtte lokale leverandører. I tillegg bidrar man til å spare miljøet, da man unngår import fra utlandet. For oss på Mortens Kro er det også raskere å skaffe varer fra nærområdet. Blant annet kjøper vi kortreist ost; Nyr fra Grøndalen gårdsmeieri på Auli. Denne bruker vi i vår lekre ostekake.

Også økologiske råvarer har vært i vinden de siste årene. Kort fortalt innebærer økologisk mat at det stilles spesielle krav til produksjonen. Blant annet får husdyrene fôr som er dyrket økologisk. Ikke bare sunt for dyrene, men også for mennesker som konsumerer råvarer som stammer fra disse dyrene. Man merker riktignok ingen forskjell på smaken! På Mortens Kro bruker vi økologiske varer som egg, sukker, hvetemel og kremfløte i våre kaker.

Slik lager du Mortens Kro sin deilige bløtkake

Til oppskriften trenger du følgende ingredienser:

Sukkerbrød:

7 økologiske egg

4 dl økologisk sukker

2 dl potetmel

2 dl økologisk hvetemel

1 toppet ts bakepulver

Krem:

1 l økologisk kremfløte

4 ss økologisk sukker

1 ts vaniljesukker

Fyll:

Jordbærsyltetøy

Krem

Pynt:

Blåbær

Bringebær

Jordbær

Fremgangsmåte:

Først lager vi sukkerbrødet. Vi starter med å piske egg og sukker hvitt. Videre sikter vi mel, potetmel og bakepulver over bollen, og løfter dette forsiktig inn i eggedosisen.

Når dette er gjort, tar vi frem en langpanne og smører denne med smør. Så heller vi røren i langpannen, før vi steker ved 150 grader i 40 minutter.

er det tid for å ta sukkerbrødet ut av ovnen. Vi lar det avkjøles og deler det deretter i to, slik at det er mulig å tilsette fyll i midten.

Så lager vi fyllet. Halvparten av den piskede kremen blandes med jordbærsyltetøy, og dette smøres på sukkerbrød-bunnen. Deretter legger vi resten av sukkerbrødet på toppen.

For å sette kronen på verket, pynter vi bløtkaka med nydelig krem og friske bær.

Og vips, så har vi Mortens Kro sin utsøkte bløtkake!

Bløtkake med jordbær og blåbær formet som et norsk flagg

Oppskrift på vår fantastiske ostekake

Til oppskriften trenger du følgende ingredienser:

Bunn:

225 g søt havrekjeks

100 g økologisk smør

Pynt:

1 pk bringebærgelé

2,5 dl kokende vann

Fyll:

1 pk sitrongelé

2,5 dl kokende vann

3 dl økologisk lettrømme

200 g kortreist ost (økologisk Nyr fra Grøndalen gårdsmeieri på Auli)

100 g økologisk melis

1 ts vaniljesukker

3 dl økologisk kremfløte

1 pk blåbærgelé

2,5 dl kokende vann

Ostekake med bær på toppen

Fremgangsmåte:

Vi starter med å lage bunnen. Først knuser vi kjeksen, og smulene blandes så med smeltet smør. Deretter finner vi frem en kakeform på 26 cm og trykker blandingen ned i denne.

Videre løser vi opp sitrongelé og blåbærgelé i to ulike beholdere med kokende vann. Vi lar begge geleene avkjøles til de er kalde, men fortsatt flytende. 

Så pisker vi sammen rømme, kremost, melis og vaniljesukker, før vi pisker inn avkjølt sitrongelé i en tynn stråle. Halvparten av dette fyllet helles over i kakeformen. Vi lar dette stivne, og heller deretter også blåbærgeleen over i formen. Når laget med blåbærgelé har stivnet, helles til slutt det resterende fyllet over.  

Når kaken er helt stiv, er det tid for å pynte. Vi bruker bringebærgelé, i tillegg til friske bær på toppen.

Slik lages vår deilige ostekake! Kaken skal oppbevares i kjøleskapet.

Lykke til med bakingen – vi på Mortens Kro håper du får en strålende 17. mai-feiring.

Åpningstider

Mandag - Fredag: 10.00 - 20.00
Lørdag: 10.00 - 19.00
Søndag: 11.00 - 20.00

Kontakt oss

Telefon: 67 06 77 90
E-post:
firmapost@mortenskro.no
Org nr: 940 129 613

MSC-C-sertifisert bærekraftig fiskeri www.msc.org/no

ASC-C-01811 Fra et ansvarlig ASC sertifisert oppdrettsanlegg www.asc-aqua.org

Utviklet av Creative